Muotin avaamisen jälkeen seurasi tietysti pesu. Pesu suoritettiin juoksevan veden alla pensselillä (Ei millään kovalla harjalla, muuten tulee karvainen nainen!). Neljän muotinpalasen pesuun meni noin kolme tuntia.
Seuraavaksi vuorossa oli tikku-ukon taivuttelua. Jokaisen veistoksen sisällä on rautaa pitämässä työtä kasassa. Esimerkiksi Mannerheimin patsaan sisällä voi olla vaikka ratapalkkeja. Ukko taivuteltiin paksusta rautalangasta ja hitsattiin kasaan. Sitä minun ei onneksi tarvinnut tehdä itse, vaan herrasmies auttoi. ^^
Hitsaamisen jälkeen punoin rungon ympärille ohuempaa rautalankaa, jottei se liikkuisi teoksen sisällä. Punomisen jälkeen ukko piti vielä spreijata ruosteen estämiseksi. Sitten ripustin sen jonon jatkoksi kuivumaan.
Seuraavana päivänä maalin kuivuttua en ihan vieläkään päässyt valamaan. Ensin piti muotit liottaa vedessä vajaan kymmenisen minuuttia ja sitten rasvata. Jokainen muotti piti rasvata ja kuivata kahteen kertaan. Sitten asettelin punaisen tikku-ukkoni veistoksen sisälle ja kokosin sen. Jonka jälkeen kiristin neljä rautalankaa, todella kireälle, muottien ympärille niin ettei se vahingossakaan aukea. Sitten piti tilkitä kaikki saumat. Tämä vaihe osoittautui hyvin tärkeäksi, ystävälläni kävi huono tuuri ja hänen työnsä räjähti käsiin valun aikana. Tilkitsemisen jälkeen odottelin hetken sen kuivumista. Sitten sain vihdoin luvan ripustaa sen ylösalaisin pöydän jlakaan kiinni. Huomaa styroksinpala pään alla!
Tämän jälkeen vihdoin tapahtui valu! Minun ei taaskaan tarvinnut tehdä ikävää hommaa, eli sekoittaa sementtiä (Vetonit 4400). Sementi valmistuttua tarpeeksi löysäksi se lirutettiin kapeana nauhana toisesta jalasta sisään toisen toimiessa ilma-aukkona. Välillä muottien sisään tökittiin pyöristetyllä metallitikulla jotta ilmakuplat häviäisivät. Niin ja piti sitä vähän hakatakin vasaralla. Muovisella tosin. :D
Valun annettiin kuivua tunteroisen ja sitten asettelin sen ammeeseen odottamaan maanantaita ja naputtelua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti